Annonse
Home Nyheter Gurkemeie hevdes å ha mange helseeffekter

Gurkemeie hevdes å ha mange helseeffekter

0
957

Men det er bare et problem, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

De fleste har sett gurkemeie i krydderform. Det ser nesten ut som karri, bare gulere. Men ikke alle vet hvordan fersk gurkemeie ser ut. Gurkemeie er nemlig en rot som likner på en liten ingefærrot, men med mye sterkere farge. Smaken minner litt om ingefær, men den er mildere og litt bitter.

Kutter du i en gurkemeie, vil det sive ut en knallorange saft som raskt setter seg på hender, kniv og underlag. Tar du en bit av fersk gurkemeie, vil tennene høyst sannsynlig farges gule. Og det er nettopp denne gulfargen som mange mener gjør gurkemeie til noe av det sunneste du kan spise.

 Slik ser fersk gurkemeie ut.
guki 2

Virker som medisin

Gurkemeie har fra gammelt av blitt brukt i både kinesisk og indisk medisin, og er kjent for sine medisinske egenskaper, blant annet ved å virke betennelsesdempende.

En del forskere mener dessuten at hvis vi bruker gurkemeie i vårt daglige kosthold, vil det ikke bare dempe betennelsestilstander i kroppen, men også forebygge kreft og andre kroniske sykdommer.

lett laget barnemat

Forskning har vist at planteoljen vi finner i gurkemeie har en betennelsesdempende effekt. Men enda mer betennelsesdempende er det gule pigmentet vi finner i gurkemeie. Dette pigmentet heter curcumin og er en kraftig antioksidant.

Både fordi antioksidantrik mat kan redusere risikoen for kreft, og fordi mange av de store og kroniske folkesykdommene, inkludert kreft, ser ut til å ha en sammenheng med akutte eller kroniske betennelsestilstander, er det mange som tror at gurkemeie kan redusere risikoen for alle disse sykdommene.

Vanskelig å ta opp i kroppen

Laboratorieforsøk har vist at curcumin har både antiflamatorisk, antibakteriell, og antivirus egenskap, i tillegg til å virke som en antioksidant og motvirke kreft. Curcumin har derfor et potensiale til å kunne brukes mot kreft, diabetes, allergier, revmatisme, alzheimer og andre kroniske sykdommer, ifølge forskning.

Det er bare et problem, og det er at vi mennesker ikke klarer å ta opp noe særlig curcumin i kroppen. Curcumin har nemlig det som kalles «lav biotilgjengelighet». Det betyr at selv om vi spiser relativt store mengder curcumin, er det likevel forsvinnende lite som tas opp i kroppen.

Blodtrykksmåler

For å vite om curcumin kan være en effektiv medisin, må man forske videre. På den måten kan man kanskje finne effektive hjelpestoffer som gjør det lettere for oss å ta opp curcumin i kroppen. Det har allerede vært forsket noe på dette. Man har blant annet sett at curcumin blandet inn i en fruktjuice sammen med omega-3, kan ha bedre effekt enn curcumin alene.

I mat og drikke

Men ettersom gurkemeie har vist seg å ha gunstige egenskaper, er det i alle fall ingen ulempe å bruke gurkemeie i mat og drikke. Enten som tørket krydder, eller i fersk form. Prøv for eksempel å rive litt fersk gurkemeie i juicen, eller for å sette farge på karri- og risretter.

Les artikkelen i BT

Påske turpakken

Noen utvalgte varer