Såpe eller antibakteriell? Én slår den andre ned i støvlene i test

0
10603

Forskjellen er påfallende, men du må gjøre det riktig.

Om du ikke har oppdaget det rundt deg enda, kan undertegnende selv bekrefte at forkjølelse – og influensasesongen er i full gang. Plutselig var det ikke like lang kø i kantina i lunsjen, ei heller ved kaffemaskinen om morgenen. 
Annonser:Innholdspakke til medisinskap og eller koffert

Et av tipsene for å holde seg friskt (foruten brennevin) mens gode kollegaer faller som fluer, er å opprettholde god håndhygiene.

Mens mange sverger til en god skrubb med varmt vann og såpe, har det de siste årene blitt mer og mer populært med såkalt antibakteriell. For mange er det raskere å ta sistnevnte alternativ fremfor en tur på toalettet for å holde hendene rene.
Annonse:informasjon om hva du skal gjøre dersom barnet har: Blødning, Brannskade, Forgiftning hos barn, Høy feber, allergi og flåttbitt.

Men så er jo spørsmålet, hva er mest effektivt?

For å finne ut av det, gikk nyhetskanal KGW8i Portland metodisk til verks. De kontaktet Providence Regional Microbiology Laboratorium for å få hjelp. I samarbeid med laboratoriet, gjennomførte en reporter fra nyhetskanalen fire tester.

Først fikk reporteren en liten dose med E. coli. påført hendene. Etter dette smøret han hendene inn med en dose antibakteriell på størrelse med en mynt. Etter å ha tatt på prøveglasset, gjentok de øvelsen. Reporteren fikk påført E. coli. og smøret en ny runde med antibakteriell. Denne gangen var mengden mye større. Ifølge reporteren «tok jeg så mye at hendene brukte litt tid på å tørke». Igjen tok han på prøvekoppene. 
Annonse MiniAnne en komplett kurspakke

Etter antibakteriell var testet, var det såpe sin tur. Igjen fikk reporteren E. coli. på hendene, før han gjennomførte en rask vask av hendene. Etter å ha tatt på prøvekoppene, fikk han på ny E. coli på hendene, men denne gangen skulle han vaske hendene med varmt vann og såpe i minst 30 sekunder.

Prøvekoppene ble så oppbevart 24 timer hos laboratoriet. Resultatene var som natt og dag.

Test 1 – En liten dose antibakteriell

TEST 1 MED ANTIBAK: I den første testen brukte reporteren kun en liten mengde med antibakteriell på hendene. Til venstre ser man prøvekoppen før han brukte en liten mengde antibakteriell på hendene. Til høyre ser man resultatet etter. De svarte flekkene er E- coli-bakterier.

Test 2 – Stor dose med antibakteriell

TEST 2: En stor dose antibakteriell var helt klart det mest effektive middelet mot bakterier. Til venstre er testkoppen der det svarte er E. colo.-baktereier. I koppen til høyre er bakteriene nesten borte.

Test 1 med såpe og varmt vann

TEST 1: I den første testen målte man effektivitet av en rask vask med såpe og vann. Til venstre ser man resultatet av prøvekoppen uten noe vask. Til høyre er koppen etter håndvask med såpe og varmt vann, men kortere enn 30 sekunder.

Test 2 – Minst 30 sekunder lang håndvask med såpe og varmt vann

Forsker Tobias Pusch er spesialist på sykdom. Han sier at utifra testen å bedømme, har antibakteriell en klar fordel. Les artikkelen i Nettavisen
Noen utvalgte varer