4.2 C
Rosendal
fredag, april 26, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

TANNGÅTE HOS NORSKE BARN: – Det er den nye folkesykdommen

Emalje feil hos barn omtales som en ny folkesykdom man ikke finner årsaken til. 12 år gamle Molly måtte operere vekk fire jeksler for å bli kvitt smertene.

Molly (12) har hatt problemer med tennene hele livet, så lenge hun kan huske. Hun er en av mange barn som er rammet av emaljefeil på tennene, som ofte viser seg ved misfarging.

– Jeg har det på alle fire fortennene også. Den tanna er det ikke noe på da, for den brakk, forteller 12-åringen, mens hun peker og viser på tennene.

På grunn av emaljefeil, ble enkle, hverdagslige ting som tannpuss, smertefullt for Molly. Det gjorde også vondt å tygge med tennene.  

Annonse: Lille Anne QCPR.

– Plutselig startet det å ise og verke i tennene, sier hun.

For å bli kvitt smertene måtte 12-åringen operere vekk fire jeksler, og i dag har hun ikke lenger plager.

– Ser det ofte

Annonse: Threshold IMT

Tannlege og forsker Ingvild Brusevold har undersøkt mange barn, og bekrefter at emaljefeil har blitt et vanlig syn.  

– Vi ser det ganske ofte. Alle som undersøker barn ser emaljefeil rett som det er. Før trodde man kanskje det var karies, men nå vet vi mer om og kan påvise at det er såkalt MIH (mineralforstyrrelser på tennene), sier Brusevold, som er førsteamanuensis ved odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo.

Det er særlig seksårsjeksler og fortennene som har emaljefeil hos barn.

TANNGÅTEN: Førsteamanuensis Ingvild Brusevold vil finne ut hvor mange barn som har emaljefeil og hvorfor de har fått det. FOTO: Siw Borgen/TV 2.
TANNGÅTEN: Førsteamanuensis Ingvild Brusevold vil finne ut hvor mange barn som har emaljefeil og hvorfor de har fått det. FOTO: Siw Borgen/TV 2.

– Når seksårsjekslene og fortennene kommer ut, kan man plutselig oppdage flekker på disse tennene som ikke skyldes hull. Det kan være hvite eller gulbrune flekker over ganske store deler av en tann. Noen ganger er disse tennene så svake at det brekker av biter og det kan være ganske vondt, forteller Brusevold, som jobber ved avdeling for pedodonti.

– Det er mange barn som er plaget med dette, det kan ise og være vondt å spise og børste tennene. Og vi opplever at mange barn og foreldre lurer på hvorfor de har dette, sier hun.

Undersøker 5.000 barn

Man antar at rundt 15 prosent av norske barn har emaljefeil. Nå blir 5.000 åtteåringer i Oslo undersøkt for å se hvor utbredt det er.

De vil også forsøke å finne ut hvorfor disse barna har fått det.   Annonse: Finnes i størrelsene S, M, L, XL, XXL

– Vi har satt i gang en stor studie i Oslo for å undersøke alle barn i årskullet 2010 for å se hvor mange som har dette her, sier Brusevold.

Sammen med professor Anne Skaare og førsteamanuensis Tove Wigen ved odontologisk fakultet, er hun ansvarlig for Oslo-undersøkelsen, som går fra 2018 til 2020.

– Den nye folkesykdommen

I Tyskland omtaler den tyske tannlegeforeningen emaljefeil som den nye folkesykdommen, ettersom 30 prosent av tyske 12-åringer har det. På en pressekonferanse i mai i år, uttalte Dr. Norbert Krämer at dette er i ferd med å bli et stort offentlig helseproblem. De viste også til en ny studie der dyreforsøk avdekker mer emaljefeil hos rotter som har fått plast gjennom maten.

 
Fakta om emaljefeil
  • Har vært observert lenge, og fikk navnet MIH (Molar incisiv hypomineralisasjon) i 2001. På norsk vil det si mineraliseringsforstyrrelse.
  • Forekomst i Norge antas å være 15%.
  • Forekomst i verden varierer fra 2 til 40%.
  • Gule, brune eller hvite flekker opptrer på seksårsjeksler og fortenner når de kommer ut. Disse tennene dannes fra slutten av svangerskapet til rundt 4 år.
  • Gjør tannemaljen svakere og biter kan brekke av. Tennene er svært følsomme og iser. Det kan kan være vondt å børste og spise.
  • Behandles med: Fluorpensling, fyllinger, stålkroner eller noen ganger trekking.

Kilde: Førsteamanuensis Ingvild Brusevold og Tove Wigen, Avd. for pedodonti, UiO


 
 

– Det er jo ille hvis så mange som 30 prosent har dette. Vi vet at det er mange også i Norge som plages med dette, sier førsteamanuensis Brusevold.

I den nye studien vil også forskerne prøve å kartlegge hvordan barna har hatt det, sykdom, spisevaner og annet i de første leveårene når tennene dannes.

VOND TANN MED EMALJEFEIL: Seksårsjeksel med med kremhvit og brun misfarging flere steder, og en brukket tyggeknute. Foto: Ingvild Brusevold, UiO

 

VOND TANN MED EMALJEFEIL: Seksårsjeksel med med kremhvit og brun misfarging flere steder, og en brukket tyggeknute. Foto: Ingvild Brusevold, UiO

Vet ikke årsaken

Årsaken til emaljefeil er fremdeles en gåte. Det har blitt studert om amming, medisiner, miljøgifter, problemer under fødsel og svangerskap eller økonomi er årsaken, men nå tror forskerne at sykdom i de første leveårene da seksårsjekslene dannes, peker seg ut.

– Barn som har vært mye syke det første året får mer emaljefeil. Men det er også slik at de som ikke har vært syke får dette, så det er ikke noe helt god sammenheng, sier Brusevold.

Brusevold og hennes kolleger håper studien kan gi informasjon til barn og foreldre slik at færre får plagene.

– Vi kan foreløpig ikke hindre dette for vi vet ikke hva det kommer av. Men vi kan forebygge plager, så vi er opptatt av at det skal oppdages så tidlig som mulig så barna slipper å ha plager i mange år, sier hun. Les artikkelen i TV 2

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img