Fraråder eldre hjertepasienter å ta Omega-3-tilskudd

En ny, stor studie viser ingen effekt av Omega-3 for eldre hjertepasienter. Forsker mener de ikke bør ta kosttilskudd med Omega-3.

0
1343

En stor del av befolkningen tar Omega-3 tilskudd daglig, enten i form av tran eller kapsler.

– Eldre pasienter som har hatt hjerteinfarkt, er allerede tungt medisinert. Jeg vil fraråde at de legger til Omega-3 kapsler på toppen av det, sier Peder Myhre, lege og forsker ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus.

Han er en av forskerne bak en stor, norsk studie som har undersøkt effekten av Omega-3 fettsyrer på hjertepasienter. Basert på resultatene i undersøkelsen, og andre, større studier, mener han at eldre hjertepasienter ikke bør ta tilskudd med Omega-3.

Det er lenge sagt at det å spise fet fisk og ta tran er sunt for hjertet, men for noen år siden kom de første undersøkelsene som etterlot tvil om hvor stor effekt Omega-3 faktisk har mot hjerte- og karsykdommer.

Denne helgen kom resultatene fra det som er kalt OMEMI-undersøkelsen, en undersøkelse som har pågått i åtte år. Totalt 1027 pasienter fra flere sykehus, har deltatt i undersøkelsen.

Pasientene var alle mellom 70–82 år og alle hadde nylig hatt hjerteinfarkt, noe som gir høy risiko for nye hjertehendelser og død. Pasientene som deltok i undersøkelsen fikk tre kapsler med enten Omega-3 eller placebo hver dag i to år.

Hjerteflimmer

I motsetning til hva forskerne hadde som hypotese, så de en svak, økt risiko for hjerteflimmer.

– Det var overraskende for oss. Vi fant en liten økning i atrieflimmer, kalt hjerteflimmer på folkemunne, hos pasientene som fikk Omega-3, sier Myhre.

Forskerne vet ikke hvorfor.

– Det vi vet, er at det ikke er skadelig totalt sett. Hovedresultatet fra studien er at bruk av Omega-3 er nøytralt, men så ser vi altså en tendens til noe økt risiko for utvikling av hjerteflimmer. Det overrasket oss og krever mer forskning, sier Myhre.

Sitter du mye i ro? hovner beina? Da er dette noe for deg

Uten effekt

Hovedfunnet i undersøkelsen er at Omega-3 ikke er forbundet med redusert risiko for nye hjerteinfarkt, hjertesvikt, slag eller død. Det var heller ikke noen tendenser til effekt.

Undersøkelsen ble presentert som en av hovedstudiene på den amerikanske hjertekongressen AHA Scientific Sesssions.

Studien er også publisert i tidsskriftet Circulation.

– Det OMEMI-studien viser er at Omega-3-tilskudd ikke har noen effekt på hjertehelsen hos pasienter som er eldre og har hatt hjerteinfarkt. Studien tyder på at det for dem ikke har noe for seg for å begrense hjertesykdommen.

Det er en del andre ting ved for eksempel tran, som er gunstig. Det gjelder for eksempel vitamin D.

Noen utvalgte varer