5.8 C
Rosendal
lørdag, april 27, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Skabbutbrudd øker voldsomt i omfang.

I mars lo vi litt og sa at om det kommer noe positivt ut av denne pandemien, så må det være en nedgang i skabbtilfeller på grunn av sosial distansering. Likevel har antall konsultasjoner eksplodert og vi får ekstremt mange henvendelser om skabb, forteller Emilia Hugdahl. 

Hun er hudspesialist ved Bryggen Hudlegesenter og overlege på hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus. 

Hudavdelingen i Bergen har lenge varslet om en skremmende utvikling i antall skabbtilfeller parallelt med medisinmangel for behandling. 

Skabb-utviklingen bekreftes nå av skyhøye salgstall på skabbmedisin fra Apotekforeningen.

Skabb

I perioden januar til oktober i år, sammenliknet med tilsvarende periode i 2018, hentet nordmenn ut rekordmange pakker med «skabbmedisin»:

Mens salget av behandlingskremen Permetrin tredoblet seg på to år, er salget på behandlingslinimentet Benzylbenzoat

Ivermektin-tabletter, som gis på resept mot skabb, har økt fra rundt 1000 pakker i året i 2018 til over 25.000 pakker i år. 

Hugdahl er ikke overrasket over tallene hun blir presentert. Immunitet hos skabben fører til at flere nå må ty til Ivermektin-tabletter. 

En ser dessverre at skabben blir mer og mer motstandsdyktig. Skabben begynner å bli immun mot spesielt permetrin, forklarer Hugdahl. 

– Et reelt folkehelseproblem

Hugdahl har fulgt skabb-utviklingen nærme i flere år og har lenge forsøkt å advare helsemyndighetene. Selv om hun håpet at smittetallene ville gå ned i en periode med sosial distansering, har det motsatte skjedd. 

Skabb smitter ikke på bussen og på lesesalen. Det smitter i de nære relasjonene, og de har vi fremdeles, forklarer hudlegen. 

Frykter medisinmangel 

Hugdahl forteller at det lenge har vært mangel på skabbmedisin i Norge. Etter at det helt nylig ble besluttet å importere en ny benzylbenzoat-medisin fra Sverige, Tenutex, har mange hudleger pustet lettet ut.

Benzylbenzoat har foreløpig ikke skabben vist immunitet mot. Likevel frykter Hugdahl fortsatt at det ikke skal være nok medisin til alle som trenger behandling. 

– Du ser på salgstallene at det forsvinner ut av hyllene. Jeg håper helsemyndighetene nå sørger for at det er tilstrekkelig på apotekene, forklarer hun. 

Hugdahl har også gått ut og bedt om billigere behandling. 

For en barnefamilie eller et studentkollektiv kan en behandling raskt få en prislapp på flere tusen kroner, siden alle nærkontakter også må behandles. 

Fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen, frykter også at den stive prisen kan være en utfordring for mange. 

– Legemiddelbehandlingen er relativt kostbar, og det er grunn til å tro at ikke alle bruker riktig mengde krem eller klarer å gjennomføre alle de anbefalte tiltakene når man behandler. 

Etterlyser informasjonskampanje

Hudlegen forklarer at skabbpasienter ofte går lange perioder uten å sove grunnet kløe om natten. Hun bekrefter også at mange sliter med å dra på jobb og gjennomføre studier. Men til tross for at stadig flere rammes, mener Hugdahl at de færreste kjenner til skabb.

Det forsinker behandling og øke spredningen. 

Nå etterlyser hun en større informasjonskampanje fra myndighetene for å få bukt med skabben.

– Det er et enormt informasjonsbehov når det kommer til dette. Vi trenger særlig informasjon ut til skoler, barnehager og helsestasjoner, og vi må heve kompetansen på diagnostiseringssiden hos fastleger, fastslår Hugdahl.

Hun tror også at det er problematisk at medisinen ikke har vært på resept. 

– Enhver som begynner å klø kan kjøpe permetrin-krem, uten å ha fått bekreftet at de faktisk har skabb hos lege. Det kan i verste fall bidra til at skabben blir mer motstandsdyktig, sier Hugdahl. 

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img