19.2 C
Rosendal
tirsdag, april 30, 2024

Buy now

spot_img
spot_img

Barn med vanskelig epilepsi fikk færre anfall med medisinsk cannabis, viser studie

Cecilie Johannessen Landmark ved Spesialsykehuset for epilepsi er ikke imponert. – Føyer seg inn i rekken av mange svake studier metodemessig.

Det har vært anekdotiske fortellinger om barn med alvorlig epilepsi som har fått det bedre etter å ha begynt med medisinsk cannabis.

En medisin kalt Epidyolex er nå godkjent i USA og Europa for to sjeldne former for epilepsi. Legemiddelet er basert på ren cannabidiol (CBD), et virkestoff i cannabisplanten som ikke gir rusvirkning. Medisinen er til vurdering i Norge.

Enkelte mener at produkter med stoffer fra hele cannabisplanten kan fungere bedre for noen.

I en ny studie har forskere intervjuet foreldrene til ti barn med vanskelig epilepsi. De ti barna fikk medisinsk cannabis.

Foreldrene fortalte om stor forbedring. I gjennomsnitt hadde barna fått 86 prosent færre anfall etter de begynte med medisinsk cannabis. Et av barna hadde 100 prosent færre anfall.

Studien er publisert i BMJ Paediatrics Open.

Les mer/kjøp: Mini Baby

Responderte ikke godt på andre medisiner

Barna var mellom ett og 13 år. De hadde forskjellige typer alvorlig epilepsi og dårlig effekt av antiepileptiske medisiner.

Barna fikk i gjennomsnitt sju konvensjonelle antiepileptiske medisiner før de begynte med medisinsk cannabis.

Dette falt til i gjennomsnitt en medisin hver etter de begynte med cannabis-produkter. Sju stoppet å ta antiepileptiske medisiner.

Cannabisproduktene inneholdt stoffer fra hele planten, også THC. THC er stoffet som gir rusvirkning.

To barn hadde tidligere fått det rene CBD-produktet Epidyolex og ikke respondert.

Les mer/kjøp: ECG247 hjerteovervåker

Basert på det foreldrene fortalte

Det er flere svakheter ved studien. Deltakerne ble rekruttert igjennom to interessegrupper, MedCann Support og End Our Pain som representerer familier som bruker cannabis for å behandle vanskelig epilepsi.

Altså er deltakerne familier som allerede hadde opplevd at det virket. Forskerne sammenlignet ikke med en kontrollgruppe og det ble ikke kontrollert for placebo-effekt.

Forskerne gjorde undersøkelsen da barna allerede fikk medisinsk cannabis. Anfall før og nå er derfor basert på det foreldrene fortalte og husket.

Blir for usikkert

Studier som dette er av liten verdi for dem skal vurdere behandling av vanskelig kontrollerbar epilepsi, gir Cecilie Johannessen Landmark utrykk for.

Hun er professor ved OsloMet og leder for Farmakologi-teamet ved Spesialsykehuset for epilepsi, Oslo universitetssykehus.

Hun sier at det finnes mange lignende studier som er case-baserte. Det er få deltakere med, de har forskjellige diagnoser og bruker cannabisproduker med forskjellig innhold som ikke er godkjente som legemidler.

– Vi kan ikke kvalitetssikre. Hvordan hadde de renset ut dette preparatet? Hvordan var styrken? Har de målt noen ting i blodet her? De har med alle slags vanskelige epilepsier. Hvordan skal man kunne sammenligne mellom ti forskjellige barn med forskjellig epilepsi i forskjellig alder?

Les mer/kjøp: Resusci Anne QCPR AED AW

Et anfall kan være så mangt

Landmark påpeker at det å måle antall anfall heller ikke er rett frem.

– Barn med epilepsi kan ha fra store krampeanfall til bitte små bortfall av konsentrasjon eller små rykninger i en arm. Så et anfall er ikke lett å telle opp.

Placebo-effekten spiller også inn. Familier kan få inntrykk av at tilstanden er blitt bedre på grunn av stor tro på at det skal virke. Da ser man kanskje etter andre ting enn før.

Landmark sier også at det er rart at det ikke ble rapportert om bivirkninger, annet enn litt trøtthet.

– Her var det en overveldende god respons med ingen signifikante bivirkninger. Det kan man nesten ikke tro på.

Fra før av vet man at sløvhet og diaré er vanlig. Cannabisprodukter har mange interaksjoner med andre medisiner hvis de brukes samtidig, og det kan være leverskadelig.

– Her er det mye det ikke står noe om, men som vi vet er alvorlige sikkerhetsmessige aspekter å følge opp.

Les mer/kjøp AcuFriend

Kontrollerte, randomiserte studier

Landmark sier at for de som jobber ved Spesialsykehuset for epilepsi og for andre spesialister, så er det studier som er randomiserte og kontrollerte som de fokuserer på i vurderingen av nye behandlingsmuligheter.

I slike studier må det kontrolleres for placeboeffekt mot en gruppe som ikke får medisinen, og gruppene må være nokså likt sammensatt.

Når det gjelder legemiddelet Epidyolex som inneholder CBD fra cannabisplanter, så er det gjort slike studier. Da er det gjort studier med et rent stoff i akkurat lik mengde, og man har skilt mellom hvilke typer av epilepsi det ser ut til å ha best virkning mot.

Legemiddelet er godkjent i USA og Europa for Dravet syndrom og Lennox-Gastaut syndrom. Epidyolex vurderes også i Norge. Det er fremdeles under behandling i Beslutningsforum for nye metoder der legemidler til bruk i Spesialisthelsetjenesten vurderes.

Store forventninger

Cecilie Johannessen Landmark sier det er store forventninger blant pasienter, pårørende og interesseorganisasjoner for den nye medisinen Epidyolex. Det betyr noe for mange.

Hun tror forventningene dessverre kanskje overgår det man har sett av resultater fra kliniske studier.

Det man har sett i kortvarige studier er at rundt 30-40 prosent får 50 prosent færre anfall. Det er litt under det som regnes som en tommelfinger-regel for hvor god effekt nye medisiner mot epilepsi bør ha.

spot_img

Related Articles

annonsespot_img

Latest Articles

-annonse-spot_img